onsdag 14 september 2016

RÖLLEKA


Achilles rider på Chiron. Båda är passande arketyper för Röllekan.
Det spagyriska elixiret finns till salu genom att kontakta mig på turtleok@hotmail.com
Det kostar 150 kr + porto för 10 ml
Har nöjda kunder som fått hjälp med olika dilemman som att blöda mindre vid mens, vid smärtsam mens, hemmorojder, beskydd och självständighet


 

 

Achillea Millefolium  


På våren reser sig de mjuka spetsliknande bladen som plymer från marken. När stjälkarna reser sig skrumpnar bladen bort. Blommorna är oftast benvita , men då och då hittar man en ljust rosa eller ljuslila. Spådomsstickor görs av stjälkarna i Kina som hör till I-Ching – Förändringarnas bok.

Röllekan är en feber-medicin. Den är också en bitter tonic som jobbar för matsmältningen.
Dess användning som en första hjälpen vid sår och blödningar  är förhistorisk.
Flera delar av Röllekan används innom örtmedicinen.
Blommorna används i tinktur eller te. De unga bladen på våren är fyllda av helande saft och de blad som växer upp på hösten är också mycket läkande. Febersymptomen som kallar på Röllekan är: När sinnet är dimmigt och/eller rastlöst , tungan är röd och ofta torr på mitten och fuktigare på sidorna, pulsen är stark , full , tydlig  och snabb.
Ett bra influensa te: Röllekablommor, fläderblommor och mynta.

Apropå inre hetta är det bra att bada med röllekablommor/starkt röllekate i badvattnet för de som har psoriasis.

Röllekan är den sårade krigarens medicin. Speciellt bra är den för blodblåsor, skärsår, blödande skavsår. Om du skär dig ute i naturen: Plocka Röllekans blad och tugga på dem så saften kommer ut och lägg emot såret och blodet slutar rinna i princip omedelbart.
Vid näsblod stick in lite rölleka blad som du gjort en boll av i näsborren.
Röllekan lugnar både sinnet och höjer närvaron. På ett liknande vis skapar den blödning och stoppar blödning, löser upp stagnerat koagulerat blod. Dessa motsägelsefulla egenskaper är vanliga i örtmedicinen och jag skulle vilja säga att det är Röllekans prabhava, dess hemliga egenskap. Föreningen av paradoxer och föreningen av det heligt feminina och det heligt maskulina. Transmuteringen av krigaren till helaren, att det är såren som helar oss på ett djupare plan .
Röllekan fungerar mycket bra för blödande hemmorojder. Badda med en kompress doppad i mycket starkt rumstempererat röllekate eller hydrolat av rölleka.
Eftersom röllekan har med blod och blödande att göra så är det en ovärderlig medicin för kvinnor. Den fungerar åt bägge håll: att hindra för rikliga blödningar och lösa upp stagnerat blod vid mens. Den är en menstruationsregulator samt lindrar mensvärk och PMS-besvär.
Den är bra vid oregelbunden mens, mental rastlöshet vid klimakteriet, inflammation i äggstockarna och  bra för livmodern.

 Den sårade Krigarens / Sårade Helarens medicin

Namnet avslöjar en ledtråd om dess egenskaper: Achilles är den odödlige Krigaren i Grekisk Mytologi , med undantaget av hans svaga punkt, Hans Akilleshäl. Denna växt ger oss styrkan att se in i oss själva (Krigarens arketyp) och se vår egen svaga punkt , var våra svagheter är. Röllekan går dirrekt till dessa punkter och stärker dem, förvandlar dem till styrkor och talanger. Den visar oss inte bara dessa svaga punkter så vi kan snöa in på dem och oja oss över dem, den skapar faktiskt transformation av dessa.
Detta är också reflekterat i myten om Chiron, den Sårade Helaren. Kentauren som hade en skola i Arkadien för barnen som sedan blev himlavalvets hjältar. Chiron är den grekiska mytologins shaman och en asteroid som färdas mellan den sista utposten av den sista synliga utan stjärnkikare - planeten Saturnus, ut till den för oss osynliga världen där han rundar Uranus och kommer tillbaka med visdom och medicin från den osynliga världen för att skapa healing och transformation.

Röllekan står under Venus (njurar, kvinnans reproduktionsorgan) och Mars (blod, feber, immunförsvaret) beskydd.
Röllekan balanserar de kvinliga och manliga aspekterna i oss.

Rölleka elixiret hjälper oss att knyta an och tona in i vår reservoar av inre styrka och hjälper oss att stiga in i vår Inre Krigare och skapa tydliga gränser för vår energi. De rosa eller lila blommorna används innom folkmagin för beskydd , som en talisman skapas en osynlig beskyddande sköld.

Röllekan är mycket komplex och innehåller bla vitamin C, bitterämnen , tanniner, flavanoider, alkaloider, salicyl-syra, kumarin, achillein *, thujon,camphor,borneol etc

En annan bra indikation på att använda rölleka är när du stöter på en tunga med markeringar som liknar rölleka-blad, fjäderlika sprickor som tyder på inre hetta som verkar på raktas nivå.

Röllekans smak är bitter, aromatisk, astringerande, kryddig , kylande.

PK- V+
Vävnader: plasma, blod, muskler
Diaforetisk,

Kylande vid feber. Väldigt bra för pitta generellt då den sänker pitta och minskar överdriven gallproduktion och hetta i magsäcken  och därigenom stärker de mukosa vävnaderna. Den är lugnande för nerverna och skänker klarhet.

Enligt Barabara St Dennis är rölleka medicinen för “people that jump in, put out the fires, get cut to the bone, emotionally and physically” känsliga, lättsårade människor.

Intressant effekt av rölleka  var att en man som fick rölleka spagyriskt elixir av mig för svåra hemmorojder , blev som en bieffekt mycket självständigare till sin hustrus stora glädje. Innan satt han inne och undrade oroligt vart hon skulle 50 ggr om dagen om hon så bara skulle hämta posten. Han kunde inte gå själv någonstans och hon skulle sitta hemma med honom fast hon ville ut och hitta på grejer. Hon stod snart inte ut med gubben.  Han blev kvitt hemmorojderna vid första 10 ml och beställde en flaska till för att stärka det självständiga som slog rot. Han slutade med andra ord vara en pain in the ass på alla plan och båda var mycket nöjda med resultatet!

Kontraindikationer: det finns sällsynta fall då folk kan vara allergiska. Ta ej stora doser vid graviditet.
Kan vara lite kylande för Vata.

Källor:
The book of herbal wisdom
The Earthwise Herbal vol 2
Matthew Wood

The yoga of herbs
Dr David Frawley & Dr Vasant Lad
*om en växt har ett ämne som bara finns i just den växten har den en unik egenskap som ingen annan växt har. Sådana växter är värda att ägna lite extra forskning kring.
Röllekans eteriska olja är silverblå!  Tinktur gjord på rätt sätt blir mörkt grön.

                                          Destillerar röllekans eteriska olja som är silverblå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar